július 1, 2019

Blog thumbnail

Íme 10 tévhit, amely káros a macskád egészségére

Körülbelül 8000 évvel ezelőtt a macskák ősei a termékeny félhold földművelő közösségei közelében éltek és a rendkívül hatékony rágcsáló gyérítő képességük miatt meg is tűrték őket. Önálló természetük különbözik a falkában/csoportban élő fajoktól, ők sokkal inkább háziasítottak minket, mint mi őket. Az együttélés évezredei során sok-sok tévhit halmozódott fel velük kapcsolatban, amiket szeretnénk eloszlatni. Nem ez volt az utolsó ilyen bejegyzés, jön még.

 1. “A macskáknak csak víz, kaja, alom kell, meg egy hely ahol alhat”

  Ez mind igaz, de legalább ennyire fontos, hogy ezekből mennyi és hol található az élőhelyén. Az ételt nem szabad a víz vagy az alom mellé rakni. Az alomnak tisztának, a víznek frissnek kell lennie. A macskának nem csak egy hely kell ahol aludhat; olyan hely kell neki, ahonnan megfigyelheti a környezetét, gyakorolhatja, kiélheti ragadozó természetét, és elbújhat amikor fenyegetve érzi magát.

 2. “Tudom, mikor beteg a macskám”

  Valójában…lehet, hogy nem. A macskák vadászatra és önfenntartásra termettek, amihez néha kockázatot kell vállalniuk, könnyen lehetnek üldözőből üldözöttek egy-egy kalandjuk során. Ezért kifejlesztették azt a “szuperképességet”, hogy elrejtsék a sebezhetőségüket, pl. betegség-tüneteket. Amikor egy macskán egyértelmű tünetei vannak a betegségnek, valószínű, hogy már egy ideje küzd vele. Mondunk néhány olyan tünetet, ami betegségre utal:
  »mosakodási szokások megváltozása
  »megváltozott aktivitás
  »változás az alvási szokásokban
  »változás az étel- és vízfogyasztásban
  »indokolatlan súlyvesztés vagy súlygyarapodás
  »ürítés az almon kívülre
  »rossz lehelet

 3. “A benti macskát nem szükséges beoltani”

  A benti macskákat pont olyan gyakran kell vakcinázni, mint a szabadban tartottakat. Ugyanez igaz a féreghajtásukra, külső parazita elleni kezelésükre, és rendszeres ellenőrző vizsgálatukra is. Az oltásokat tekintve azoknak a macskáknak, melyek gyakran utaznak külföldre, vagy nagyobb közösségben élnek, további védőoltások szükségesek.Lehet, hogy Cirmi nem kijárós, de ne feledjük, hogy az erkélyen, sétákon, az állatorvosi rendelőben, szomszédlátogatáskor érintkezhet más állatokkal.

 4. “Ha dorombol, azt jelenti boldog”

  A kiscicák két napos koruktól fogva tudnak dorombolni, és gyakran akkor csinálják mikor dagasztanak-ez a masszázs indítja meg a tej elválasztást-, tehát éhesek. Egy doromboló macska kifejezheti így az elégedettségét, de más okokból is viselkedhet így. A dorombolás endorfinokat szabadít fel, amiket a saját fájdalmának csillapítására használhat. (gondoljunk csak egy kínos szituációra amikor egy mosollyal hátrálunk ki a helyzetből… nem biztos, hogy a mosoly itt a jókedvünket igazolja.

 5. “A benti macskának nem kell tartania a bolháktól, kullancsoktól”

  A bolhák és a kullancsok a kutyán stoppolva bejutnak a házba, a kullancsok pedig a gazdin, aki épp túrázásból tért haza, vagy sétált egyet az erdőben. A klímaváltozás miatt sajnos egyre nagyobb számban találkozunk kullancsokkal, és olyan területeken is, ahol eddig nem tapasztaltuk a jelenlétüket. A jelenlegi előrejelzések szerint ez a tendencia a jövőben sem fog megváltozni. A bolhák természetesen imádnak berendezkedni a háztartásba, tekintet nélkül a kinti időjárásra. Magas kockázati tényezőt jelent a kijárási lehetőség, más háziállat aki kijár, és a kisállatos környezet (pl. társasházi lakás). Fontos: kutyának való készítmény soha nem kerülhet macskádra. A dózis vagy a hatóanyag mérgező lehet rá.

 6. “A benti macska nem lesz szívférges”

  Minden macska, beleértve a bentieket is, azokon a területeken ahol szúnyogok élnek ki van téve a szívférgesség veszélyének.

 7. “Terhes nőknek nem szabad macskával érintkezni”

  A macskákkal való kapcsolat nem növeli a Toxoplasma gondii fertőzés kockázatát. Nyugodtan használd a terhességet kifogásnak, ha nem te akarod üríteni az almot, de ha rendszeresen üríted az almot, és kezet mosol utána, nincs kockázata a fertőzésnek. Ugyanerre kell figyelnie a többi, immunszuppresszált embernek is. Ha további kérdése van, forduljon háziorvosához, vagy állatorvosához.

 8. “A macskák csak annyit esznek, amennyire szükségük van”

  Definiáljuk a “szükség” fogalmát. A stressz-evés pont ugyan úgy működik a macskáknál, mint az embereknél. Unalomból esznek. Azok a tápok, amiket a macskánkkal etetünk annyira kalóriadúsak, hogy nehéz az optimális bevitelt nem túllépni. A végtelen ingyen adagok is igazi gondot jelentenek. A tálból evés egy unatkozó macskának nem túl nagy kihívás. A különféle játékos etetők sokkal jobban kielégítik a macskák belülről fakadó kíváncsiságát. A macskák vadászösztöne egész nap be van kapcsolva, szóval azok a játékok, amelyek gondolkozásra késztetik őket, és elindítják bennük a ragadozó viselkedésformákat, kifejezetten ajánlottak. Ugyanakkor, még ez sem közelíti meg azt a munkát, amit egy vadon élő macska tesz meg az élelemért, és bármennyire igyekezünk elhízik a kis kedvencünk. Túlsúlyos, vagy sovány cicusunknak diétás tápra is szüksége lehet.

 9. “A cicáknak szükségük van a tejre, a gabona árt a macskának, és nincs szükségük szénhidrátra”

  Egyik állítás sem igaz. Az elválasztott macskáknak nincs szüksége tejre, függetlenül attól, hogy néhányan szeretik. A kiscicák nagyon sok laktáz enzimet termelnek, hogy meg tudják emészteni az anyatejet. Az elválasztás után viszont a képességük a tejcukor bontására egészen megszűnhet, ami az emésztőszervek megbetegedését okozza. Egyes macskák egész életük során tolerálják a tehéntejet. Mások nem ilyen szerencsések. A macskák tápláléka 2-12 % szénhidrátot tartalmaz. A gabonamagvakat, amiket a prédájuk evett meg, a cica emészti meg, és hasznosítja.

 10. “A macskákat nem lehet nevelni”

  Persze hogy lehet. A macska, ahogyan majdnem minden állat (és ember) a kívánt módon fog viselkedni, ha megfelelő pozitív megerősítést kap érte cserébe. A kutyákkal (emberekkel) ellentétben az ő igényük a társaságra valamint megfelelési kényszerük is kevesebb, ezért a “trükköket” csak akkor fogják elvégezni, ha kedvük van hozzá. Ezenfelül könnyedén bele is keverednek. 🙂
  Egy praktikus dolog, amit meg tudsz tanítani a macskádnak, hogy szeresse a hordozóját. A kutatások bizonyítják, hogy ez csökkenti a stresszt az állatorvosi viziteknél.

Vélemény, hozzászólás?